Niels Boel: CV


Niels Boel er journalist, dokumentarfilminstruktør og forfatter. Har udgivet bogen ”Det nye Latinamerika” på Forlaget Columbus (sammen med Finn Rasmussen). Er cand. mag. i statskundskab og film- og medievidenskab og exam. art. i fransk samfund og litteratur. Han har tilrettelagt en række dokumentarfilm, bl.a. ”Migranterne” og ”Stemmer fra Bolivia”. Har boet i en årrække i Latinamerika, hvor han bl.a. var korrespondent for Weekendavisen. Tidligere ekstern lektor på Københavns og Århus Universitet, redaktør af Kulturkontakten, Danmarks repræsentant i Europarådets Kulturkomité og informationsmedarbejder for ulandsorganisationer.Niels Boel: Filmografi

"Quinoa: Verdens bedste fødevare” (23 min., premiere foråret 2015) er en persondreven dokumentarfilm om tre er en hyldest til den næringsrigtige kornsort, som de indianske bønder i Bolivia har dyrket i årtusinder.


"Den røde sø: Et overset folkemord i Guatemala” (2014) er en brandaktuel dokumentar om retssagen mod Guatemalas diktator Ríos Montt og folkemordet i 1980’erne mod maya-indianerene.


"Drøm bliver til virkelighed: Et kvindekooperativ i Guatemala” (2013) handler om maya-indianske kvinder i Guatemala, som er trætte af, at mændene holder dem ude fra det lokale kooperativ.


"Migranterne” (50 min., premiere 11.9.09) er en persondreven dokumentarfilm om tre migranter fra Sydamerika og deres forhold til deres rødder


"Den grønne lastbil" (27 min., V F Film, premiere 11.12.06) er en poetisk road-movie, et portræt af en cubansk lastbilchauffør, som også er digter.


"Guld eller grønne skove" (28 min., Rainbow Consult, 2005, vist 4 gange på DR) er en reportage, som handler om 2 indianske samfund i Amazon-junglen i Ecuador, der ryger i totterne på hinanden, da et olieselskab vil eftersøge olie.


"Stemmer fra Bolivia" (50 min.,V F Film, landsækkende biografpremiere 2005, har deltaget i en række filmfestivaler, ikke-kommerciel distribution: DFI) er et poetisk portræt af en bjerglandsby i Bolivia. Filmen fik 5 stjerner i Berlingske, rosende omtale på P1, i Information, Weekendavisen m.v. Filmen er optaget på Super16.


"Capacitación" (28 min., Rainbow Consult, 2004, distribution: Ibis) er en undervisningsfilm om uddannelse af bolivianske højlandsindianere.


Kampen om jord” (27 min., medinstruktør, instruktør: Poul Kjar, Easy Film, 2000, vist på DR1) er en reportage om den bolivianske jordreform.


Piller, planter, ånder og læger”
 (40 min., medinstruktør: Barbara Scherfig, V F Film, 1996, distribution: Mellemfolkeligt Samvirke) er en essayistisk rejseskildring fra miskito-indianernes land på Nicaraguas Atlanterhavs-kyst.